Bir web sitesinin yayında ve erişilebilir olduğu anları ‘uptime‘, herhangi bir nedenle erişilemez hale geldiği anları ‘downtime‘ olarak nitelendirebiliriz.
Elbette web sitesi sahiplerinin arzusu, web sitelerinin günün her saniyesi erişilebilir olması, bir saniye bile downtime yaşamadan yayında olmasıdır. Zira internet girişimcileri için downtime = itibar kaybı ve gelir kaybı demektir.
Downtime’lar internet ekosisteminin bir gerçeğidir, bir çok nedenden ötürü downtime yaşanabilir ve bu bakımdan önleyici tedbirler almak gereklidir. Örneğin; (1) alan adınızın yönlendiği DNS servis sağlayıcısı dünya genelinden aldığı aşırı yük nedeniyle çökmüş ve web sitenize girmek isteyenlerin ‘request’lerine cevap veremiyor olabilir, (2) web sitenizin içeriğini barındıran web hosting servis sağlayıcısı DDoS saldırısı altında olabilir, (3) kendinize ait sunucular üzerinde yayın yapıyorsanız, sunucunuzun yer aldığı veri merkezinde yangın çıkmış olabilir ve yedeklilikte sorun yaşanıyor olabilir. İdeal bir dünyada tüm bu senaryolara karşı önlem almak ve downtime riskini minimize etmek mümkündür. Dorabase’in bulut tabanlı DNS hizmeti, Web Application Firewall (WAF) ve DDoS Koruması gibi servisleri bu gibi risklerin minimize edilmesinde oldukça etkilidir.
Yine de, her an farklı bir nedenden ötürü downtime yaşanabileceği gerçeği unutulmamalıdır. Günün her dakikası web sitenize kendiniz giriş yaparak yayında olup olmadığınızı kendi başınıza takip edemezsiniz. Bu ihtiyacı karşılayan ‘website monitoring‘ / ‘uptime monitoring‘ servisleri bulunmaktadır. Bu servisleri kullanarak, web sitenizin dünyanın farklı şehirlerinde erişilebilir olup olmadığını gerçek-zamanlı test ettirebilir, downtime yaşanan anlarda size bildirim gönderilmesini sağlayarak haberdar olabilirsiniz. Bu makalede tavsiye ettiğimiz 2 ücretsiz uptime monitoring servisini sizlerle paylaşıyoruz:
1- Google Cloud Uptime Checks: Google Cloud veri merkezlerinin bulunduğu 4 farklı kıtadan günün her dakikası web sitenize bağlantı yapılmasını sağlayarak web sitenizin erişilebilir olup olmadığını test ettirebilirsiniz.
2- Uptimerobot: Uptimerobot.com’un ‘Free Plan’ paketini kullanarak her 5 dakikada bir web sitenizin yayında olup olmadığını test ettirebilirsiniz. Free Plan dahilinde 50 adede kadar URL’in ABD’den bağlanılarak test edilmesini sağlayabilirsiniz.
Son olarak, web sitenizde uptime performansınız konusunda endişeleriniz varsa ve performansınızı iyileştirmek istiyorsanız Solution Architect’lerimizle yan yana çalışarak en uygun çözümleri bulabileceğinizi unutmayınız. Dorabase Solution Architect’leriyle görüşmek için bize ulaşınız.
Comments